Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμός
Η Ωτοθεραπεία ή Ωτική νευροτροποποίηση αποτελεί μια επιστήμη που ανήκει στον χώρο των συμπληρωματικών ιατρικών επιστημών και αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση του ωτοβελονισμού. Εφαρμόζεται στο πτερύγιο του αυτιού με σκοπό τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία. Επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών που επηρεάζουν τον οργανισμό συνολικά.
Η Ωτική νευροτροποποίηση βασίζεται στον ερεθισμό των νεύρων που νερώνουν το πτερύγιο του αυτιού. Αυτά τα νεύρα περιλαμβάνουν:
⦁ το τρίδυμο νεύρο,
⦁ το πνευμονογαστρικό νεύρο,
⦁ το προσωπικό και
⦁ το μείζων ωτιαίο νεύρο του αυχενικού πλέγματος.
Η θεραπεία αυτή στοχεύει να επηρεάσει θετικά το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση διαφόρων παθήσεων, όπως χρόνιος πόνος, άγχος και κατάθλιψη.
Ποια είναι η σχέση της Ωτοθεραπείας και του Βελονισμού;
Ο Βελονισμός έχει τις ρίζες του στην Κίνα, χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που θεωρούνται ότι αντιστοιχούν σε διάφορα σημεία ή οργάνων. Σκοπός είναι να επαναφέρει τη ροή ενέργειας ή “qi” στο σώμα και να βελτιώσει την υγεία και το ευ ζην γενικότερα.
Ο ωτοβελονισμός, στηρίζεται επίσης στις αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και του κλασικού παραδοσιακού βελονισμού όμως πλεόν ενσωματώνει σύγχρονες νευροφυσιολογικές αρχές. Διατηρώντας την παράδοση, ο ωτοβελονισμός έχει εξελιχθεί σε μια προσέγγιση θεραπείας.
Η Ωτοθεραπεία προέρχεται από την Ευρώπη, με συγκεκριμένη αρχή στη Γαλλία, όπου ο γιατρός Paul Noggie ανακάλυψε το 1956 έναν “Ωτικό χάρτη” στο αυτί. Αυτός ο χάρτης αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο οργανισμό, με το πτερύγιο του αυτιού να λειτουργεί ως ένα ενσωματωμένο μικροσύστημα, όπου κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο αυτί, παρόμοια με τη μορφή ενός ανεστραμμένου εμβρύου.
Σήμερα η σύγχρονη εφαρμογή του ωτοβελονισμού αποτελεί μέρος της ωτικής θεραπείας. Αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο παρέμβασης, ανώδυνη και αποτελεσματική σε οξείες αλλά και σε χρόνιες καταστάσεις.
Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής της Ωτοθεραπείας;
Μετά τη συλλογή ιστορικού και τη διενέργεια κλινικής εξέτασης του ασθενούς, ο ωτοθεραπευτής εξετάζει το αυτί του ασθενούς για να εντοπίσει: διαταραχές στο σχήμα του πτερυγίου του αυτιού, αγγειακές ή χρωστικές αλλοιώσεις, αλλοιώσεις στον χόνδρο, στο δέρμα ή στους σμηγματογόνους αδένες.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις και μας πληροφορούν για κάποια ενεργή ή παλαιότερη παθολογική κατάσταση ή ακόμα και μία υποκλινική που δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες για τους ειδικούς υγείας, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό πιθανών προβλημάτων και τη λήψη προληπτικών μέτρων ή εξετάσεων για περαιτέρω αξιολόγηση.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί ειδικό μηχάνημα για την ανίχνευση των λειτουργικών σημείων πιο χαμηλής ηλεκτρικής αντίστασης, τα οποία επισημαίνει. Στο τέλος, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο θεραπευτής εντοπίζει τα μηχανικά σημεία που πολλές φορές είναι επώδυνα στην πίεση, χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή που ασκεί συγκεκριμένη πίεση.
Αφού εντοπιστούν τα σημεία που πρόκειται να εφαρμοστεί η θεραπεία επιλέγουμε τον τρόπο εφαρμογής που μπορεί να είναι, είτε η μηχανική διέγερση των σημείων με την ωτική πίεση, το ωτικό μασάζ ή τον ωτοβελονισμό με ημιμόνιμες νανοβελόνες, είτε η ηλεκτρική διέγερση των σημείων με ειδική συσκευή t-VNS για το αυτί.
Στο BoSoul Therapy χρησιμοποιούμε τον ωτοβελονισμό για τη διάγνωση και τη διαχείριση οξέων ή χρόνιων προβλημάτων υγείας .
Ενδείξεις Ωτοθεραπείας
Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα καθώς και η κλινική εμπειρία, δείχνουν ότι η Ωτική διέγερση και Ωτοθεραπεία αποτελεί θεραπευτική μέθοδο ικανή να παρέμβει εύκολα και γρήγορα σε πολλές παθολογικές καταστάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.
Οι κύριες ενδείξεις της είναι:
Οξύς και χρόνιος πόνος
⦁ Σωματοαισθητικό- Νευροπαθητικό -Σπλαχνικό άλγος
⦁ Αυχενικό σύνδρομο
⦁ Οσφυαλγία
⦁ Ισχιαλγία
⦁ Επώδυνος ώμος
⦁ Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
⦁ Επικονδυλίτιδα
⦁ Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
⦁ Ινομυαλγία κλπ
⦁ Κεφαλαλγία
⦁ Ημικρανία
⦁ Νευραλγία Τριδύμου και Προσωπικού.
Βελτιστοποίηση της στάσης του σώματος.
Ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές
⦁ Αγχώδη διαταραχή
⦁ Kρίσεις πανικού
⦁ Μετατραυματικό Stress
⦁ Αϋπνίες,
⦁ Ήπια κατάθλιψη
⦁ Βελτιστοποίηση της απάντησης στο stress
Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές
⦁ Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)
⦁ Διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού
⦁ Διαταραχές κινητικής λειτουργίας και
⦁ Άλλα κλινικά σύνδρομα.
Νευρολογία
⦁ Eπιληψία
⦁ Αιθουσαίοι Ίλιγγοι
⦁ Συνδρομο Merniere
⦁ Νόσο Πάρκινσον
⦁ Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
⦁ Διαταραχές συνείδησης
⦁ Εγκεφαλική πλαστικότητα
Γαστρεντερολογία
⦁ Ευερέθιστο έντερο
⦁ Δυσκοιλιότητα
⦁ Ναυτία και Έμετος
⦁ Γαστροισοφαγική παλλινδρόμηση
⦁ Αιμορροΐδες
Μαιευτική – Γυναικολογία
⦁ Διαταραχές εμμήνου Ρύσεως (Δυσμηνόρροια, Αμμηνόρροια)
⦁ Σεξουαλικότητα (Δυσπαρεύνια, Στυτική δυσλειτουργία),
⦁ Μετεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο,
⦁ Υπερέμεση κύησης (Συχνή τάση για εμετό κατά τη διάρκεια της κύησης)
⦁ Υπογονιμότητα
Δερματολογία
⦁ Δερματίτιδα
⦁ Κνίδωση
⦁ Κνησμός αλλεργικής αιτιολογίας
Πνευμονολογία- ΩΡΛ
⦁ Αλλεργική βρογχίτιδα
⦁ Άσθμα
⦁ Αλλεργική ρινίτιδα
⦁ Ιγμορίτιδα
⦁ Λειτουργική διαταραχή Φωνής και κατάποσης
⦁ Εμβοές
Καρδιολογία
⦁ Λειτουργικές (μη-οργανικές) αρρυθμίες
⦁ Στασιολογική – Φλεβοκομβική ταχυκαρδία
⦁ Διαταραχές του Αυτόνομου νευρικού συστήματος (Συμπαθητικού– Παρασυμπαθητικού)
⦁ Νευροπίεση.
Οδοντιατρική
⦁ Σύνδρομο επώδυνης κροταφογναθικής άρθρωσης
⦁ Άγχος πριν από οδοντιατρική επέμβαση
⦁ Πόνος μετά από εξαγωγή δοντιού
⦁ Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)
Διαχείριση σωματικού βάρους – Αντιμετώπιση παχυσαρκίας έλεγχος διατροφικής συμπεριφοράς
⦁ Συμμόρφωση στην διατροφή
⦁ Έλεγχος συναισθηματικής πείνας
⦁ Ελάττωση προσλαμβανόμενης τροφής
⦁ Ελάττωση τσιμπολογήματος
⦁ Έλεγχος βουλιμιών και ακατάσχετης επιθυμίας για γλυκά
⦁ Θετική επίδραση στον μεταβολισμό
Αντιμετώπιση εξαρτήσεων
⦁ Διακοπή καπνίσματος
⦁ Απεξάρτηση από αλκοόλ και από ουσίες.
Σημεία ΠΡΟΣΟΧΗΣ
⦁ Εγκυμοσύνη: Προσοχή στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως αν υπάρχει ιστορικό αποβολών, επίσης δεν ερεθίζονται τα σημεία που αντιπροσωπεύουν το γυναικολογικό σύστημα.
⦁ Βηματοδότες – Απινιδωτές : σε ασθενείς που φέρουν τέτοιες συσκευές κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τον καρδιολόγο που παρακολουθεί τον ασθενή.
⦁ Παιδιά : χρησιμοποιούμε μόνο τα σπόρια Βακάριας και τα μεταλλικά σφαιρίδια, των οποίων η χρήση είναι απολύτως ασφαλής.
⦁ Χρήση φαρμάκων από τους ασθενείς που μπορεί να μεταβάλλουν την ευαισθησία του πτερυγίου, μειώνοντας την απάντηση στην θεραπεία, ενώ μπορεί να εμποδίσουν μία σωστή ωτική διάγνωση. Τέτοια είναι η κορτιζόνη, τα νευροληπτικά και οι βενζοδιαζεπίνες σε μεγάλες δόσεις.
Παρενέργειες
⦁ Παροδικός Πόνος οφειλόμενος στις ημιμόνιμες βελόνες, τα σφαιρίδια ή τα σποράκια
⦁ Παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων
⦁ Φλεγμονές και μολύνσεις στα σημεία τοποθέτησης των βελονών , Περιχονδρίτιδα και Χονδρίτιδα του πτερυγίου που συμβαίνουν συχνότερα με τη χρήση των βελόνων του κλασσικού βελονισμού.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση.